Kalligrafie

CURSUS

In mijn atelier in de Vijzelstraat bied ik start- en vervolgcursussen kalligrafie aan in blokken van vier of acht lessen tijdens inloopcursussen op woensdagochtend, woensdagmiddag, vrijdagochtend en vrijdagmiddag.  Dat zijn knipkaart-cursussen: een cursist kan één keer per week komen, twee of drie keer misschien wel, maar ook rustig een week overslaan of op een andere dag komen. Dat is ideaal voor mensen met onregelmatige werktijden.

De groepen zijn heel klein en dat maakt het mogelijk in te gaan op persoonlijke wensen. Wilt u bestaande kennis opfrissen? Hebt u een speciaal project? Bent u een absolute beginner of denkt u dat u twee linkerhanden hebt? Voor alles is een passende oplossing. Ik geef kalligrafielessen op alle niveaus. Na een opleiding tot schrijfdocent – Pedagogische Academie 1976, MO akte Schoonschrijven 1982, en workshops en stages bij internationale docenten sindsdien – schrijf ik in mijn eigen atelier. Cursisten schuiven aan in mijn atelier.

Een knipkaart voor vier lessen kost €85,- Voor acht lessen betaalt u 160,-

Handschrift verbetering

Begeleiding & Workshops

Een vlot en leesbaar handschrift is bereikbaar voor bijna iedereen. Het vraagt oefening zoals dansles oefening vraagt: de stappen zijn snel geleerd, maar voor het soepel en zonder nadenken gaat moet je oefenen, veel oefenen. Maar wie zich daar echt voor wil inzetten, kan ik met goede begeleiding een heel eind op weg helpen.

Maak eens een vrijblijvende afspraak om de mogelijkheden door te nemen.

Workshops van een enkele dag geef ik op afspraak voor twee tot vijf personen. Onderwerp en datum in overleg. Andere workshops vindt u op de Facebookpagina Workshops Baukje schrijft

Schrijven met de Braun Quill X

Workshop

In 2021 was het vier jaar geleden dat het me eindelijk, na 20 jaar, lukte om de Braun Quill te maken zoals het door Ben Braun bedacht was. De kunststof pen die hij maakte als het logische vervolg op de soepele en licht schrijvende ganzenveer. De ambachtelijke met de hand gesneden Braun Quill had en heeft 9 verschillende breedtes van 1 tot 5 mm en schrijft net zo licht en soepel als een ganzenveer, maar houdt de inkt veel beter vast.

Tijdens het werk zat ik vaak te denken over een vervolg op deze pen. Ik had zelf behoefte aan een nog veelzijdiger pen waarmee ik ‘gewoon’ kon schrijven als met een brede pen, maar ook dikker en dunner, zoals met een spitse pen. Het schaap met 5 poten was bedacht en geboren. De Braun X pen, de kruising tussen een spitse en een brede pen, maar dan anders. Tekenaars hebben ‘m inmiddels omarmd, maar kalligrafen moeten nog wat wennen…

Daarom is er nu een workshop Braun Quill X

Deelnemers kunnen schrijven met de traditionele breed gesneden Quill en met de ganzenveer. Er zijn lettervoorbeelden voorhanden, maar wie zijn eigen stijl wil proberen is ook welkom, uiteraard. We maken zelf een eenvoudige Braun Quill X, voor het materiaal daarvoor wordt gezorgd. We gaan met die pen schrijven en vergelijken onze zelfgemaakte pen met de Braun X.

Ik geef de workshop op locatie voor kalligrafiegroepen (6-18 personen) in het land, maar natuurlijk ook op afspraak voor kleine groepen (2-5 personen) in mijn eigen atelier in Leeuwarden.

Kosten: €30,- inclusief een Braun Quill naar keuze en natuurlijk de zelfgemaakte pen. In mijn atelier: van 10.00 tot 16.00, inclusief koffie/thee, lunchboterham zelf meebrengen. Op locatie in overleg.