Veel geld, maar niet duur

In Parijs legde men rond 1400 het weeksalaris van een hoge ambtenaar neer voor een gemiddeld boek. Niets bijzonders, gewoon een kopietje zonder pracht en praal. Uit Pavia in Italië is een rekening bekend voor twee kerkelijke gezangboeken. Die kostten samen meer dan het jaarsalaris van een professor. Ik probeer me daar een voorstelling van te maken…

Voor een echt luxe boek moest een opdrachtgever evenveel uitgeven als voor een redelijk optrekje in de stad. Het werk van de kalligraaf werd nog op waarde geschat…

Ik hang niet al te veel aan nostalgische gevoelens

Maar soms, heel even, als weer een potentiële opdrachtgever terugschrikt bij een alleszins redelijke prijsopgave, denk ik wel eens aan mijn voorgangers in de Middeleeuwen.

Of is er misschien iemand die volgend jaar zijn huis met zwembad ruilen voor één van mijn handgeschreven boeken?

 

HAY_4213

Carmina Burana